Ce înseamnă să fii blogger profesionist – după șapte ani

La începutul lui 2008, la doar 23 de ani, luam o decizie extrem de riscantă: să las în spate o carieră tradițională, sigură și să mă arunc cu capul înainte, pe cont propriu, ca propriul meu șef. Să devin blogger. Blogger profesionist. Un job nerecunoscut oficial în România – și probabil pe nicăieri prin lume.

Sursa
Sursa imagine

O nebunie, cum ar zice mulți și cum au zis și mai mulți de-a lungul anilor. În 2008, când am renunțat la jobul meu, ajunsesem la un salariu de 2,000 de lei (aproape dublu față de cât câștigam când mă angajasem, cu doar șapte luni înainte). Măririle astea de salariu m-au făcut să înțeleg ceea ce, fără modestie, știam deja: că sunt bun. Că pot și mai mult. Așa că am devenit blogger. Am zis-o mereu și o voi zice mereu: după primele șase luni de blogging, am încasat primii bani: 300 de dolari. Lucram pentru 50 de dolari pe lună. O nebunie. Un eșec.

Astăzi ți-aș spune, la fel cum ar zice orice persoană care știe câte ceva despre bloggingul profesionist (un termen folosit pentru cei care își câștigă existența exclusiv din asta): nu te aștepta să dai lovitura prea curând. Nu te aștepta să faci bani în primele șase luni. E greu. E foarte greu. Cine îți zice altceva, te minte cu nerușinare.

Dar se poate. Dacă ai un vis. Dacă lupți pentru el. Dacă ești tare.

Ce înseamnă să fii blogger profesionist?

Chiar asta sa fie visul? (sursa foto)
Chiar asta sa fie visul? (sursa foto)

Definiția este simplă: un blogger profesionist este orice blogger care își câștigă existența din blogging. Că e vorba de 100 sau 100,000 de dolari pe lună, atâta timp cât trăiești din asta, ești blogger profesionist.

Ce înseamnă “blogger profesionist” în detaliu:

– Să nu ai un venit asigurat. La începutul lui 2014, pentru o minoră greșeală făcută chiar în 2008 când m-am apucat de blogging, am pierdut veniturile unui blog. Reprezentau 50% din cât câștigam eu. Dureros, fără preaviz.

oboseala de blogger– Să ai zile în care te trezești la 7 dimineața, sari în fața calculatorului și muncești non stop până simți că-ți crapă ochii, la 8-9-10 seara.

– Da, muncești în pijamale. În chiloți. Cum vrei tu. Dar ești singur. Interacțiunea umană se apropie de zero. Socializare, la fel. Dacă nu ești într-un oraș mare unde să te întâlnești cu alți bloggeri, șansele de a-ți face noi prieteni sunt zero. Până la urmă, te vei simți îngrozitor de singur.

– Să îți bați capul ore bune cu un articol excelent, care va avea 10 vizualizări. O porcărie pe care ai scris-o în grabă, în zece minute, va avea 10,000. Orice este posibil.

Să pierzi bani. Mulți bani. Dar să știi că dacă nu cheltuiești, nu ai cum să faci bani. Pentru că, da, și bloggingul este o afacere. Dacă nu investești, nu câștigi.

– Să te doară îngrozitor spatele pentru că stai atât de mult timp pe scaun. Să te doară îngrozitor ochii și capul din aceleași motive. Să te simți mereu obosit.

– Da, ești propriul tău șef, dar doar acum vei înțelege ce înseamnă cu adevărat să muncești. Nu muncești, nu primești bani. Nu, bloggingul nu e job pentru leneși. Din contră.

Vreau ca cei care consideră că bloggingul este o joacă să înțeleagă că adevărul este complet diferit de preconcepțiile lor. Nu “scrii și tu ceva acolo” dacă vrei să faci bani din asta – cel puțin nu în 99% dintre cazuri. Trebuie să scrii ceva de calitate, trebuie să scrii cu cap, ceva ce se caută, ceva ce probabil nu îți face nicio plăcere să scrii.

Ca paranteză, mereu mi-au plăcut genul de articole ca acesta pe care îl scriu acum. Cât caștig din ele? ZERO. NIMIC.

Dar dracul nu este atat de negru. În șapte ani de blogging am înțeles asta. Altfel n-aș face-o, nu?

Acum vreo cinci ani, când încă eram un începător neexperimentat, făceam planuri cu un prieten să lansăm un blog. O prietenă comună, care asista, ne-a zis: “Măi copii, lăsați prosiile astea și gândiți-vă la un job adevărat”. Anul trecut mi-am cumpărat, cu banii jos, apartament din banii câștigați din blogging.

Este superb să fii un blogger profesionist, mai ales că încet-încet înveți și mai multe, știi cum merg treburile, știi ce să faci, crești. Până la urmă, este minunat să știi că te poți trezi la ce oră vrei și munci în ritmul tău, că îți poți alege singur ce vei face în ziua respectivă, că vei primii exact banii pe care îi câștigi și nu-i împarți decât cu statul român (ceea ce faci orice ai munci), că poți să îți iei o zi liberă dacă vrei, că a sta 3 ore jucându-te pe calculator poate însemna că muncești (in cazul meu, cel puțin), că ești la doar câțiva pași de copil sau de soție și poți să îi vezi rapid în pauzele tale scurte. Să fii blogger profesionist este mai mult un mod de viață decât un job: cu multe bune, cu destule rele, este ceva ce unii vor face cu succes, iar alții vor eșua lamentabil.

Cifre după șapte ani de blogging profesionist

Făceam, în 2012, o statistică a primilor mei 4 ani de blogging și îmi place mereu să o citesc, să văd cât de mult am crescut de atunci. Și fiindcă mi-a plăcut atât de mult, voi face publice noi date extrem de interesante. Nu mai pot veni cu totaluri fiindcă nu mai am acces la multe date, dar tot am suficiente detalii pentru voi și mine:

– Am redus enorm cantitatea de domenii active. Deși dețin în jur de 50 de domenii și multe sunt proiecte promițătoare, am reazliat că nu te poți împărți în atâtea părți de unul singur. Decât 50 de site-uri submediocre, mai bine 3 excelente. Calitatea bate cantitatea.

– Dar cantitatea contează. În martie 2013 am avut cea mai bună lună de până acum: aproape 2 milioane de vizite (1.1 milioane unici) pe un singur blog, probabil ducând la un total de 2.5 milioane de vizite în total. Cam 40% din TOT traficul pe care îl avusesem în primii 4 ani de blogging.

Luna record, de pus in rama.
Luna record, de pus in rama.

– Blogul cu pricina l-am vândut. Cu banii de pe el, mi-am cumpărat apartament. Am declarat vânzarea la fisc și am plătit un impozit colosal – deși toți cei de-acolo îmi ziceau să nu o fac.

– Luna trecută am avut, în total, 1,448,333 de vizite. Deci cam 1 milion de persoane diferite citesc, lună de lună, ceea ce scriu eu. WOW.

– Câștigurile scad enorm. Luna trecută am câștigat de 5 ori mai puțin decât în luna record din martie 2013, deși am avut cam 75% din traficul de atunci, pe aceeași nișă. Aici se ajuge când piața este suprasaturată.

– Mi-am permis, anul acesta, cam o lună în care să nu lucrez defel. Cu alte cuvinte, câștigurile devin din ce în ce mai mult PASIVE, chiar dacă efectele unei luni întregi de pauză se simt 2-3 luni după.

– Cu banii câștigați din blogging, mi-am cumpărat mașină (o Dacie la mâna a doua, e drept), casă la țară (un chilipir, e drept) și apartament (într-un orășel de provincie, e drept). Dar am și muncit ENORM pentru asta.

– Calitatea bate cantitatea și în cazul articolelor. În ultimul an am o medie de 3 articole pe zi (față de 6 acum 3 ani): decât 10 articole cu 10 vizite fiecare, mai bine unul cu 1,000.

– De la ultimul raport de acum 3 ani, am primit peste 30,000 de comentarii pe blogurile mele. Just for fun, un blog lansat în iunie 2013 are deja 660,000 de comentarii marcate ca spam.

– În medie, lucrez în continuare 4-6 ore pe zi. Nu cred că am mai avut vreo zi de 12 ore de muncă din 2012.

– Din păcate, scriu în limba engleză. Cred că este imposibil să ajungi la statistici similare cu cele pe care le am eu dacă scrii exclusiv în limba română (de aceea bloggerii profesioniști care fac asta în limba română merită tot respectul – they are the real MVPs).

Totuși, se poate. Acesta este scopul articolului meu: să arăt că jobul de “blogger” este un job adevărat. Este un job pe care nu îl poate face oricine și în care, dacă nu ai enorm de multă putere de muncă, angajament pe lungă durată și chiar mai multă disciplină, ai toate șansele să eșuezi.

Nu, probabil că nu voi mai reuși să construiesc un blog ca acela care mi-a plătit pentru apartament, nu probabil că nu voi ajunge unul dintre cei bogați și nu se va scrie niciodată despre mine, dar atâta timp cât reușesc să câștig suficient pentru un trai decent, eu sunt extrem de mulțumit. Iar în momentul de față, după 7 ani de blogging, sunt extrem de mulțumit.

visezi la blogging profesionist

Și, ca întotdeauna, i-aș încuraja pe toți cei care visează să facă asta, să încerce. Aruncați-vă cu capul înainte, strângeți din dinți câteva luni, pierdeți, loviți-vă de pereți, dar nu vă pierdeți speranța. Eu, după cele șase luni de muncă asiduă, începusem să simt că e timpul să ma opresc și să accept că am fost învins. Dar am zis “hai să mai încerc o lună, măcar o lună”. Și am ajuns la șapte ani.

Dacă ai un vis – crezi în propriile puteri și nimic altceva nu mai contează. Doar tu îl poți transforma în realitate!

12 thoughts on “Ce înseamnă să fii blogger profesionist – după șapte ani”

  1. Bravo! Nu toata lumea are curajul sa faca asta, dar e ceva ce eu mi-am propus sa fac. Am inceput cu bloguri in limba romana si am lansat de curand in limba engleza sa testez piata. In curand sper sa ma laud si eu cu rezultate ca ale tale. Daca nu risti nu castigi. M-a inspirat articolul tau!

    Reply
  2. Super articol! Da, ai dreptate, se poate. Totul e sa iti placa sa faci asta. Recunosc, ma trezesc in fiecare zi la 6.30 si incep sa scriu, dar imi place enorm ceea ce fac. Inca nu am ajuns la nivelul tau, inca nu ma bucur de atâţia vizitatori dar nu renunţ… Mult succes in continuare!

    Reply
    • Cunosc bloggeri care se trezesc la 4 dimineata pentru a scrie. Stiu bloggeri care se trezesc la pranz si care pana seara la 6 nu scriu nimic :) Exact cum zici si tu, totul e sa iti placa ce faci. Iar cand iti place ceea ce faci, cand tragi tare si lupti pentru visul tau, nu exista decat o directie: in sus. Vizitatorii vor veni, cu siguranta, mai devreme decat mai tarziu. Mult succes si tie!

      Reply
  3. salut, ai precizat ca ai avut o luna in care ai pierdut veniturile, ai putea da mai multe detalii despre ce sa intamplat si cum ai rezolvat. multumesc mult

    Reply
    • Unul dintre site-urile mele, in momentul respectiv cel care facea cei mai multi bani, a fost banat de pe AdSense din cauza unei imagini considerate provocatoare (o imagine cu Jenna McCarthy in costum de baie, pe care eu o editasem putin sa fine funny, o imagine care era pe site din 2008, atasata unui articol care din 2008 pana in prezent avusese sub 200 de vizualizari). Desi am sters imaginea si am facut apel, site-ul nu a mai fost reactivat in AdSense.

      Practic, site-ul a fost abandonat in proportie de 90%. Ma bazez pe el acum pentru vanzari afiliate – dar nu este cea mai buna nisa pentru asta …

      Reply
      • e bine de stiut, din greseli invatam… am avut un prieten ce a fost banat pentru ca avea un link catre un site de filme online, sunt foarte stricti ce-i drept dar daca esti corect cu ei vor fi si ei cu tine. incerca sa mai trimiti o cerere de reconsiderare.

  4. Niciodata n-am incercat sa ii “fraieresc” cumva. A fost o greseala de incepator, ceva ce nici n-am mai stiut sa fac. Mergem mai departe, asta este – si invatam ca e bine sa nu-ti tii toate ouale in acelasi cos :)

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.