Cosmarul incasarii unui cec la bancile din Romania

Continuam seria tragi-comica “Bancile din Romania” cu un nou episod: cosmarul incasarii unui cec ceva mai marisor rezultat din vanzarea unui site. Inainte de a trece la treaba si a ma face (voi, cititorii) tampit ca am primit banii prin cec si nu altfel, trebuie stiut ca nu aveam alta optiune si in trecut incasasem cecuri (e drept, muuuuuuult mai mici) fara batai prea mari de cap.

Fiind in Bucuresti si avand de unde alege, merg intai la Raiffeisen ca am eu parere buna despre ei. Tanti de-acolo imi ia cecul si-l intoarce pe toate partile, apoi imi zice ca trebuie sa isi intrebe colegii daca incaseaza asemenea cecuri (de mentionat ca era emis de banca-plosnita cunoscuta si drept “Bank of America”). Zic ca inteleg, imi cere numarul de telefon, zice ca revine cu un telefon imediat ce primeste raspunsul. Dupa ce am mers personal la banca sa intreb, doua zile la rand, daca a primit raspunsul si mi-a zis ca nu inca, am zis ca e cazul sa schimb banca. Astia nu voiau sa imi ia banii, pur si simplu.

Ajung la BRD, o banca pe care o dispretuiesc din tot sufletul din cauza personalului de cacat din Severin. Aici, surpriza, dau de o tanti extrem de politicoasa si super binevoitoare. Mi-a luat cecul, a plecat cu el, s-a intors dupa nici cinci minute si mi-a zis ca se poate incasa, trebuind sa platesc o garantie de 10 dolari, ceea ce stiam.

Dupa aceasta vizita, ieri, am ajuns fericit acasa, totul se rezolvase. M-am grabit.

Astazi primesc un telefon de la doamna de la BRD. In continuare politicoasa si cerandu-si scuze, imi zice ca fiind cecul ceva mai marisor, tre’ sa mai scriu niste declaratii referitoare la provenienta sumei si tre’ sa depun o garantie mai mare cu 190 de dolari. Daca-i ziceam “nu,” nu imi mai luam banii, asa ca am luat-o cu Perpedesul 2013 spre banca sa mai bag niste bani in cont. (De ce le trebuie garantie pentru niste bani pe care ii incasez eu – asta n-am sa inteleg vreodata).

Ajuns acolo, incep sa completez declaratia. Banii venisera de la vanzarea unui site, categorie evident inexistenta pe formularul tip. Dupa multe dezbateri, am cazut de acord sa trec ca provenienta “vanzare proprietate WEB” pentru ca suna fix cum ar zice Ceausescu dupa ce-si prelinge degetul prin cur. Apoi le-am dat banii si am plecat.

Fiind la cumparaturi dupa calatoria de la banca, primesc un nou telefon de la doamna. Ii zisese colegu ca mai tre’ sa dau o declaratie, cum ca-s de acord sa platesc taxa DHL. Din fericire, eram chiar in zona si merg iar la BRD. Incep sa scriu declaratia si intreb, ca prostul prostilor, ce-i aia “taxa DHL”. Tanti ridica din umeri, isi cere scuze si pleaca sa afle ce-i aia. Din pacate, nimeni din sucursala nu stia, asa ca ramane sa vorbeasca cu “colegul”. Pe care nu il poate contacta telefonic, doar via e-mail.

Din fericire, colegul raspunde in vreo 3 minute la intrebarea ce-i taxa DHL. Din pacate, raspunde ca Ceausescu dupa ce-si miroase degetul pe care si l-a trecut anterior prin cur: “E peste 150 RON” (oarecum corect, ca pe roman nu-l intereseaza ce si cum, ci CAT)

– Adica 5,000 de RON? intreb eu, simtind cum deja sunt pe calea sa imi pierd rabdarea si sa pornesc in cautarea altei banci (unde, sigur, tot cam la fel ar fi decurs totul).

Tanti de la banca baga un ras fortat si frustrat si imi zice ca-l intreaba pe colegu’. Imi zice sa nu plec, ca vrea si ea sa stie, si imi zice si mie. Colegul deja era high de la cate degete trase prin cur adulmecase, pentru ca n-a reusit sa ne lumineze. Cert este ca nu trebuie sa imi deschid cont si-n lei, e suficient ala in dolari, ca-si trage el banii de-acolo… fara numar practic, ca eu le-am dat OK-ul pe incredere pentru aceasta taxa DHL.

Deci, ca rezumat, in primul si in primul rand, eu ca roman prost am platit deja 200 de dolari, urmeaza sa mai platesc “peste 150 ron” taxe DHL (a ramas sa ma sune tanti de la banca maine daca e nevoie sa-i platesc in avans) pentru un cec pe care sper sa-l incasez peste 45 de zile, preferabil cu o suma cat mai apropiata de cea trimisa. MEGA afacere.

In al doilea rand, bancile din Romania sunt varza. Aia de la Raiffeisen au avut o durere mare cot, desi lor le zisesem ca vreau ca banii din cec sa-i bag intr-un depozit LA EI dupa incasare. Cei de la BRD, desi in Bucuresti la agentia la care am fost s-au dovedit suficient de dornici sa ma ajute, nu prea stiu ce si cum. Colegu’ care stie are probleme cu exprimarea in limba romana, asa ca totul e un fel de joc de noroc.

Imi este teama de taxa aia DHL? Evident. Sper totusi ca nu e prea mare, caci DHL este, practic, un serviciu de curierat. Adica, probabil, ei tre sa trimita cecul de la o sucursala la alta si eu le platesc transportul. Dar asta este doar o banuiala, si angajatii de la banci ar trebui sa fie capabili sa raspunda la toate intrebarile. Nu si in Romania.

PS: In apararea bancilor si pentru a nu descuraja tot poporul, nu am avut astfel de probleme (desi au fost si pe-acolo balbe) cand a trebuit sa incasez cecuri mai mici. Acolo dai cecul, garantia de 10 dolari si peste 45 de zile platesti comision 0.5% pentru ridicare.

39 thoughts on “Cosmarul incasarii unui cec la bancile din Romania”

  1. Abia astept momentul in care ma duc sa le spun ca eu, persoana fizica, am vandut un site si vreau sa platesc impozitul :)) Banuiesc ca va fi o noua aventura – numai bine, am si eu ce sa scriu pe blog :)

    Reply
  2. In mod normal dureaza in jur de 45 de zile pana la incasarea cecului, deci mai am putin de asteptat. Intre timp s-au mai intamplat urmatoarele:

    – am fost chemat sa mai depun 20 USD in cont pentru acea taxa DHL
    – mi s-a spus ca, din cauza ca suma este asa mare, trebuie sa le justific provenienta banilor, asa ca a trebuit sa le trimit o parte din contractul de vanzare a site-ului sa fie oamenii siguri ca n-am vandut arme in Mozambic.

    De aici trag concluzia ca incet-incet treburile se misca: intai taxa DHL, deci cecul a fost trimis in Honololu, apoi dupa vreo 5 zile cererea dovezii, deci probabil banii sunt pe drum sau chiar la ei. Complicat, dom’le, complicat!

    Reply
  3. Salut,

    Succes in aceasta aventura. Cat de mare este suma respectiva, sau cu apoximatie daca ne poti spune sa ne dam seama daca merita efortul…

    Bafta,
    R.

    Reply
  4. Multumesc, Radu! Cu siguranta a meritat efortul! In cazul cecurilor mici, ca am incasat si d-alea (in jur de $200) totul se misca relativ repede si fara batai de cap.

    Reply
    • Calin azi cei de la Brd mi-au cerut sa am cont la ei de 6luni si in dolari pt a-mi accepta cecul j.p.morgan. eu nu stiu unde sa ma mai duc

      Reply
    • Cristina, este din ce in ce mai dificil sa incasezi cecuri la noi. Si pe mine m-au apucat durerile de cap cu cecurile, nimeni nu vrea sa lucreze cu ele. Eu personal am trecut pe Payoneer pentru a primi banii de pe Amazon. Deci cea mai buna solutie este, din pacate, sa gasesti alternative la cecuri – chiar nu stiu unde mai sunt acceptate.

      In urma cu vreo 2-3 ani stiu ca la Banca Transilvania puteai incasa cecuri daca valoarea era peste $5,000…

      Reply
  5. Aici e singurul loc din tot internetul asta unde gasesc niste informatii recente si utilizabile privitoare la incasarea unui cec din strainatate… Trist…
    Incerc sa incasez un cec un pic peste o mie de dolari, si incep sa ma ingrijorez de comisioane, adresa de pe CEC (ca nu-i aia din buletin), etc… Inghit in sec si-mi urez singura bafta :D

    Reply
  6. Monica, nu ai de ce sa-ti faci probleme. Practic, se depune o garantie care este un procent (nu stiu care) din cec – sa zicem 20 EUR si o taxa de incasare a respectivului cec de $20 (cred, la “putin peste 1,000). Cei 20 de EUR, adica acea garantie careia eu nu-i vad rostul, vor fi deblocati dupa ce iti ridici banii. Practic, o alta gaselnita de-a bancii sa mai foloseasca un ban de-al clientului fara sa ii dea nimic in schimb.

    Reply
  7. Iti multumesc Caline ca m-ai luminat in privinta cecurilor. Am si eu un prim cec de la Amazon destul de maricel care am reusit sa il dau la incasare dupa 3 saptamani de cand l-am dus la banca (brd).

    Imi deschid cont depun garantia, dau declaratii si astept …. dupa o saptamana ma suna ca cica trebuie sa semnez cecul pe spate … eram in vacanta … ma duc semnez … acu astept sa vad daca se incaseaza. I concluzie nici la Piatra Neamt nu-s mai profesionisti ca in alta parte.

    Reply
  8. Sa vezi fericire cand vei incepe sa primesti lunar cecuri de la Amazon si creste garantia ce trebuie depusa, iar garantia pentru primul cec inca nu este deblocata, asa ca mai trebuie sa pui o garantie… :)) Asta este, n-avem ce face, trebuie sa acceptam situatia.

    Bine ca mi-ai zis insa ca in cazul BRD se incaseaza mai repede. Eu in ultimul timp am lucrat cu Banca Transilvania exclusiv si la ei dureaza cam 45 de zile pana pot incasa cecul. 3 saptamani e mult mai bine :)

    Reply
  9. Salutare la toti. Vreau sa intreb daca voi avea probleme din cauza adresei de pe cec, care nu e aceeasi ca din buletin dupa care e deschis contul bancar.
    Va multumesc.

    Reply
    • Buna ziua,
      Am primit un cec de la trezoreria Statelor Unite si am incercat la mai multe banci sa-l incasez sub o forma sau alta dar nicio banca nu-l accepta.
      Ma puteti ajuta cu informatii?
      Multumesc!

      Reply
  10. Anatolie, cu siguranta vei vedea la banca. In mod normal, adresele ar trebui sa coincida. Partea buna este ca majoritatea celor de la bancile din Romania nu preau stiu cu ce se mananca cecurile, asa ca poate totul va fi bine. Bafta!

    Reply
  11. Calin, am intrebat cred ca la reiffeisen despre adresa de pe cec si buletin si nu a stiut sa-mi zica doamna:(

    Reply
  12. Daca deja ai cecul, eu zic sa mergi cu el acolo si vezi ce se intampla. Personal, as zice sa nu-i spui de aceasta problema si vezi cum va fi. Ei fac oricum o verificare inainte de a pleca tu din banca, si daca iti dau OK-ul, nu poti sa te trezesti peste ceva timp ca nu se poate incasa CEC-ul.

    Reply
  13. Merci. credeam ca nu-mi zic si sa nu ma trezesc pe urma cu garantia ramasa la banca:) Ce sfat poti sa-mi dai in legatura cu banca(adica unde taxa e mai mica, poate si garantia si cat timp dureaza)?

    Reply
  14. Din pacate, nu stiu ce sa zic. Eu ridic de la Banca Transilvania, dar imi zic de mult ca trebuie sa incerc si altceva. Garantia mi se pare mare (in jur de 50 Euro pentru cecuri pana in $1,000, iar taxa de incasare minim $10) iar timpul de asteptare cam 45 de zile. La BRD am incasat CEC-ul despre care am scris aici, dar nu mai retin detaliile si suma a fost atipica.

    Reply
    • Am citit pe forumuri ca cei de la payoneer intermediaza plati in peste 200 de tari, din cate am citit poti lega contul facut la ei de Amazon ca pe urma tot prin intermediul lor sa faci transfer la bani in contul personal din Romania. Nu am verificat informatia, inca studiez problema.

      Reply
  15. Nu stiu nimic despre asta, insa suna foarte interesant ceea ce spui tu. Eu pierd in fiecare luna cam 30 de minute la banca: atat le trebuie sa verifice ca e CEC-ul OK si sa primeasca de “sus” confirmarea ca poate fi incasat. Orice ar simplifica procesul ar fi un pas inainte.

    Reply
  16. buna am o intrebare ,trebuie sa primesc un cec din anglia de la banca barclays din anglia este in valoare de 400 de lire ,vreau sa stiu daca se poate incasa in tara si daca da la ce banca ar fi mai bine,multumesc

    Reply
  17. Salut. Daca aveti posibilitatea sa folositi payoneer nu ezitati. Dati comanda de card care vine in maxim 2 saptamani. Apoi cand bagati prima data bani in cont va ia o taxa anuala de 20-25$ si 5$ de fiecare data cand va intra bani in cont. Dar asta daca vreti sa aveti banii in 1 ora 2 de la primire. Daca nu e graba puteti da 2$ si scoateti banii in o zi 2. Daca sunteti interesati contactati-ma pe email sa va mai explic ce si cum. Eu il folosesc de un an si nu am avut niciodata probleme.

    Reply
    • Salut Vlad,lasa-mi o varianta de contact.Am nevoie de niste info in legatura cu Payoneer.Multumesc anticipat

      Reply
  18. salut. eu avut un cec emis de Banca Americii in valoare de 102 usd si am fost in prima faza la CEC. acolo nimeni nu stia ce e cu el si daca se poate incasa de-acolo. apoi am fost la BRD in data de 27 iulie ac. acolo am fost servit imediat. a trebuit sa deschid un cont in dolari si sa fac o depunere de 5 dolari. ideea e ca nici pana acum nu am primit banii in cont. oare trebuie sa astept 45 de zile lucratoare? :))) sau tranzactia nu a fost aprobata? mai astept o saptamana apoi o sa merg sa vad despre ce e vorba :D

    Reply
    • Nu stiu daca este vorba despre 45 de zile lucratoare, as tinde sa cred ca nu. Nu cred insa nici ca este vorba despre o tranzactie neaprobata – ei fac niste verificari inainte de a pleca tu de la banca si confirma ca totul este in regula cu cecul. Probabil ca e doar o mica intarziere, dar cel mai bine e sa mergi sa-i intrebi peste o saptamana.

      Reply
      • Am reusit intr-un final sa-mi scot banii de la BRD cu un comision de 3,74 usd. Dupa o asteptare de aproximativ 57 de zile. Cred ca pana la urma un cont de paypal legat la un cont de card e cel mai recomandat pt a primi bani de pe diferite site-uri din strainatate :)

      • Am uitat sa mentionez ca cei 5 dolari depusi la deschiderea contului nu mai existau la retragere. Deci am avut un cost total al afacerii asteia de 8,74 usd.

  19. Bine ca ai reusit macar sa scoti banii, Gabriel! Poate cei 5 dolari erau blocati si urmau sa fie deblocati dupa retragere – la Banca Transilvania asa functioneaza, se mai folosesc si ei de niste bani cum apuca :)) Da, daca se poate, contul de PayPal este floare la ureche (si acolo ai 2.5 Euro taxa pe retragere, dar macar poti sa ii lasi pana strangi mai multi si sa nu ii simti. Plus ca e din start mai putin decat se plateste la incasarea unui cec). Dar mai sunt companii (Amazon sau iTunes, de exemplu) care nu plateste prin PayPal si… n-ai ce face :)

    Reply
  20. Haha. Eu am primit un cec de la google (adsense) de 78.80 de euro. De o sapatamana ma chinui sa ii scot. Nu am unde :D. Locuiesc in Targoviste… nu prea se umbla cu cec’uri pe aciulea.
    Pe scurt..
    La BT am primit urmatorul raspuns : NU NE OCUPAM CU ASA CEVA. Incercati la Raiffeisen.
    La Raiffeisen : Trimit o copie la Bucuresti si va sunam in maxim 2 zile. ( Au trecut 9 zile )
    La BRD : Nu putem face nimic daca nu aveti un act doveditor. ( Adica de ce primesc eu 79 de euro.. )
    La BCR : Pe cec nu scrie bloc’ul ( Vina mea.. am uitat sa imi scriu in cont aceste mic amanunt ) – Cu toate asta am facut poze la cont, la mailu’ primit, la data emiterii cecului, numele meu / contul meu… dar cu toate asta nu imi poate accepta cecul deoarece pe el nu este pecificat BLOCUL..

    Romania !!

    Reply
    • Da, nasoala treaba. Si la mine, cu ultimul cec, cei de la Banca Transilvania m-au trimis la plimbare, ca nu mai lucreaza decat cu cecuri de peste 5,000 de euro. Si eu tot la BCR am tras, dupa ce la Raiffeisen a fost tanti de-acolo draguta si mi-a zis “n-am mai folosit de trei ani programu’ pentru cecuri…”

      In privinta blocului netrecut, se pare ca asa sunt ei, vor toate detaliile. Eu am avut o cunostinta care in urma cu ani buni nu reusea sa-si incaseze cecul ca scrisese numele la prenume si invers.

      In alta ordine de idei, recomand sa selectezi Western Union ca metoda de livrare a banilor in viitor, sau direct prin transfer bancar. La cec pierzi comisioane, timp… n-are rost daca se poate altfel :)

      Reply
  21. care mai sunt comisioanele la incasat de cecuri de la amazon? Cu ce banca lucreaza amazonul? A incercat cineva sa incaseze cecul prin firma?

    Reply
    • Eu m-am mutat intre timp la BCR si au comisioane mici. Se poate incasa de la ei cec si daca este trimis pe firma. Banca emitatoare a cecurilor de la Amazon este Wells Fargo.

      Reply
  22. Aventura incepe pentru mine.
    Am incercat sa încasez aziun cec de la Finanțele Publice Franceze ( plătisem ceva mai mult la impozitul) și nu am reușit. Cei de la BRD Lujerului mi-au zis că nu mai încasează cecuri.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.