Nomazi digitali români: cine sunt ei și cum reușesc să călătorească mereu?

Era prin 2009 când am auzit prima dată de acest concept și tot cam pe-atunci fenomenul de nomad digital începea să prindă amploare în lume. Visul meu este să devin nomad digital la un moment dat – dar până să ajung acolo, mă uit cu un zâmbet tâmp și o emoție destul de inexplicabilă la alți români de-ai noștri care trăiesc această super viață.

Iar în articolul de astăzi vom vorbi fix despre asta: despre fenomenul “nomad digital” precum și români care au îmbrățișat cu succes acet stil de viață.

Deci… ce este nomadul digital?

Foarte pe scurt, este acea persoană care poate să se întrețină în timp ce călătorește prin lume. Deși termenul de “digital” se referea inițial doar la acele persoane care își căștigau existența exclusiv online, prin intermediul internetului, acesta s-a extins și acum îi cuprinde pe toți cei care călătoresc constant prin lume și nu au un job tradițional pentru a se întreține.

Deși majoritatea nomazilor digitali au businessuri direct legate de internet: bloguri, fac marketing afiliat, social media marketing, webdesign și tot așa, încep să apară din ce în ce mai mulți nomazi care au alte surse de finanțare. De la cei care își vând toate posesiile și pleacă prin lume (o idee riscantă, după părerea mea), la cei care trăiesc din chirii, bursă sau lucrează pentru companii care le permit să călătorească, numărul lor a crescut de la an la an iar acum fenomenul pare a fi la apogeu.

Cum ar fi sa ai asa birou zi de zi?

Ideea principală din spatele conceptului de nomad digital este aceea de a pleca dintr-o țară cu un cost de viață extrem de ridicat și a trăi într-una foarte ieftină. De aceea mulți nomazi digitali vin din Statele Unite, Australia, Canada, Marea Britanie dar și alte țări din vestul Europei, iar cele mai populare destinații sunt țările ieftine din Asia de Sud-Est (Tailanda, Indonezia, Cambogia etc) sau America de Sud (Ecuador, Peru etc).

Cum România este, din păcate, una dintre țările ieftine, fenomenul nu este încă foarte popular la noi pentru că, în general, cam pe oriunde te-ai duce, costul vieții ar fi mai ridicat decât acasă. Dar asta nu înseamnă că nu există posibiltatea aceasta pentru cei cu joburile corecte sau cu o situație ceva mai deosebită – dovadă fiind faptul că avem deja destui nomazi digitali care își trăiesc viața explorând țări exotice și trăindu-și visul.

De câți bani ai nevoie pentru a fi nomad digital?

Când vine vorba despre digital nomads, aceștia vor cheltui exact atât cât au sau cât își permit. De la nomazii extremi care călătoresc doar cu un rucsac în spate, care fac exclusiv autostopul, dorm prin parcuri și nu se tem să mănânce din tomberoane, până la cei care duc o viață foarte bună, sumele necesare lunar diferă enorm. Un alt factor important este țara în care te afli: automat viața va fi mai scumpă în Munchen decât într-un sătuc din Filipine.

Farmecul acestui stil de viață nu este dat de mâncarea bună pe care o bagi în tine sau de camera luxoasă în care dormi peste noapte, ci despre bucuria explorării, bucuria de a cunoaște noi țări, noi culturi, noi oameni. De aceea, în general, nomazii digitali cheltuiesc relativ puțin după normele vest-europene.

Dacă ar fi să dăm o sumă generală pentru țările cele mai populare (Asia de Sud-Est, America de Sud), atunci necesarul lunar pentru o persoană ar fi undeva la $1,000 – $1,500. Sigur, dacă sunt mai mulți bani disponibili, lucrurile sunt cu atât mai simple.

In general, nomazii digitali au nevoie de un laptop si orice loc poate deveni biroul lor

Există nomazi digitali români?

Într-o țară în care salariul mediu este de cam 500 de dolari, pare imposibil călătoritul ca stil de viață, dacă ai nevoie de minim 1,000 de dolari pe lună pentru asta. Totuși, există români care o fac (și care în general nu își fac public bugetul, deci pot cheltui mult mai puțin sau mai mult). Mai jos aveți detalii despre cei de care știu eu – s-ar putea să vi se pară tare interesant să îi urmăriți!

Cătălin – Backpack your life

Cred că acesta este singurul nomad digital vlogger din România. Să sperăm că vor mai apare și alții, dar acum este singurul și va rămâne, evident, primul. Iar canalul sau este aici.

Îl cheamă Cătălin și o parte dintre voi îl veți știi fiindcă a jucat într-o telenovelă/serial pe Prima TV (Iubiri secrete). Probabil această doză de celebritate l-a ajutat să devină extrem de popular – are câteva zeci de mii de subscriberi pe YouTube, ceea ce este clar o realizare uriașă.

Personal, îl urmăresc de ceva timp și în general consider foarte interesante și reale video-urile lui. Partea cea mai bună este că și-a dezvăluit într-un videoclip bugetul lunar, precum și de unde are banii: Cătălin călătorește prin lume cu $1,500 pe lună (s-ar putea să fie Euro, nu mai rețin exact), care îi vin din două apartamente închiriate în București, o contribuție lunară de la mama sa (parcă $200 pe lună), iar restul economii personale.

Andra și Vlad – Our World to Wander

I-am descoperit de curând și îmi place tare mult de ei și de blogul lor. Articole excelente și inspirație destulă pentru viitori nomazi digitali. Vizitati-i!

Cristi și Adriana

Pe ei i-am descoperit de mult, când mă consideram idilică și binevenită o mutare completă la țară. Sunt niște oameni cu un mod de a găndi pe care n-ar strica să îl avem mai mulți… dar trecând peste asta, au și articole foarte bune despre călătoriile lor, niște alternative pentru partea de “digital” când vine vorba de trăit explorând lumea… și o pagină de Facebook pe care o actualizează ceva mai des decât blogul.

Raluca și Alex – Doar Dus

O altă poveste extrem de interesantă și un stil de viață care nu necesită atât de mult partea de “digital” pentru a fi nomad. Cei doi trăiesc momentan în Vietnam și explorează țara și împrejurimile, cunoscând multă lume și având o sumedeni de întâmplări extrem de interesante. Despre Vietnam, călătorii, câini la rotisor și multe altele puteți citi pe blogul lor.

Anca Muraru – Office to Travel

Probabil cunoscută mai mult comunității externe de nomazi digitali decât publicului român, Anca deține (printre altele) un website dedicat acestui stil de viață și chiar a rganizat/organizează întâlniri ale nomazilor digitali în România. Un blog actualizat rar, dar care îți oferă destulă inspirație și motivație să încerci și tu.

Simona și Alex – LipaLipa

Călători cu experiență, au îmbrățișat de curând stilul de viață de nomad digital adevarat. Explorează Asia de Sud Est și își împărtășesc experiențele pe blogul lor – un blog amestecat cu oferte de vacanțe și alte asemenea, dar pe care este plăcut să îl citești. De curând au început să publice și video-uri pe YouTube, arătându-ne părțile bune și mai puțin bune ale acestui stil de viață.

Paul și Laura – Nomadic Lifestyle

Probabil printre primii nomazi digitali români. Au petrecut mult timp în țări exotice și au împărtășit pe blog experiențele lor. Nu sunt sigur că în momentul acesta încă mai sunt nomazi digitali, dar măcar pentru arhive și pionierat tot merită vizitați.

Cam aceștia ar fi nomazii români de care știu eu. Sunt convins că numărul lor este mult mai mare și mi-ar plăcea ca și voi să contribuiți la întregirea listei, in caz că știți și alți nomazi digitali români.

Între timp eu tot sper că, în curând, voi putea adăuga și numele meu acolo. Zic.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.